Dermadent d.o.o.
družba za medicinske, pravne in poslovne dejavnosti
Dobrodošli
Osebje
Cenik
Članki
intranet
Zobni kamen
Fluoriranje
Majavost zob
Majavost zob
MAJAVOST ZOB


Zob s kostjo vežejo kolagenska vlakna pozobnice, ki mu ob delovanju sil omogočajo fiziološko pomičnost. Majavost zoba je lahko posledica razširjene pozobnične špranje zaradi delovanja dovolj velikih sil na krono zoba ali posledica zmanjšane višine obzobnih tkiv zaradi parodontalne bolezni.

 

Pomičnost in majavost zob

Zob s kostjo vežejo kolagenska vlakna pozobnice, ki mu ob delovanju sil omogočajo pomičnost, ki je fiziološka. Pomičnost enokoreninskih zob je praviloma večja kot pomičnost večkoreninskih zob in je največja pri sekalcih. Pomičnost zob se spreminja čez dan (običajno je največja zjutraj in se proti večeru zmanjša) in tudi glede na starost (pri otrocih je večja) in spol (pri ženskah je večja; predvsem med nosečnostjo). Pomik zoba v vodoravni smeri določajo višina podporne kosti okrog zoba, širina pozobnice ter število in oblika korenin. Majavost zoba je eden izmed kliničnih znakov napredovale oblike parodontalne bolezni. Pogosto tudi po uspešnem parodontalnem zdravljenju zobje ostajajo majavi.

 

Okluzijska travma in majavost zob

Okluzijska travma je poškodba obzobnih tkiv, ki nastane kot posledica delovanja prekomernih griznih sil. Znaki okluzijske travme se pokažejo le v primerih, kadar je velikost okluzijskih sil na izpostavljene zobe tako velika, da se jim obzobna tkiva ne morejo upreti in privedejo do spremenjenega položaja ali povečane majavosti zoba.

 

Zdravljenje majavosti zob

Ker je parodontalna bolezen okužba, mora biti njeno preprečevanje in zdravljenje usmerjeno v zmanjšanje bakterijskega plaka in odstranitev patogenih mikroorganizmov. Zdravljenje zato zajema odstranitev zobnih oblog in dejavnikov zadrževanja plaka (npr. previsnih plomb, prevlek) ter vzpostavitev take oblike zob in obzobnih tkiv, ki omogoča vzdrževanje primerne ustne higiene. Številne študije so pokazale, da se tako po nekirurškem kot po kirurškem parodontalnem zdravljenju majavost značilno zmanjša.

Na zobeh z zdravimi obzobnimi tkivi lahko zmanjšamo majavost s selektivnim brušenjem in/ali vezavo zob. Pri napredovalih oblikah parodontalne bolezni razgradnja podpornih tkiv lahko napreduje do te mere, da kljub primernemu parodontalnemu zdravljenju in okluzijskim prilagoditvam preostala obzobna tkiva niso sposobna prenesti normalnih žvečnih obremenitev.

Edini način, da take zobe ohranimo, je, da zobe uporabimo kot nosilce fiksne povezave – totalnega mosta, ki je lahko fiksen, še boljši pa je snemni konusni most. Seveda so tovrstnega zdravljenja lahko deležni le pacienti z visokimi higienskimi standardi, obenem pa morajo zaradi vzdrževanja v rednih intervalih obiskovati zobozdravnika.Dobrodošli
Osebje
Cenik
Članki
intranet