Dermadent d.o.o.
družba za medicinske, pravne in poslovne dejavnosti
Dobrodošli
Osebje
Cenik
Članki
intranet
Zobni kamen
Fluoriranje
Majavost zob
Zobni kamen

ZOBNI KAMEN

 

Zobni kamen je v večini mineraliziran bakterijski plak ob zobeh. Trdovratno se adherira na zobno površino in tudi na implantat. Mineralizacija zobnega kamna se razlikuje od posameznika do posameznika in pri posamezniku od predela do predela ustne votline. Nabiranje zobnega kamna je povezano s slabšim čiščenjem zob, količino izločene sline, gladkostjo zobne površine, itd.

Dokazana je bila povezava med zobnim kamnom in parodontitisom. Zobni kamen je vedno pokrit z nemineralizirano plastjo bakterijskega plaka. Ločimo supragingivalni (nad dlesnijo) in subgingivalni (pod dlesnijo) zobni kamen.

 

SUPRAGINGIVALNI ZOBNI KAMEN

Supragingivalni kamen zgleda kot kremasto bela do temno rumerna ali celo rjava masa srednje trdote. Količina zobnega kamna je odvisna od količine bakterijskega plaka in funkcije žlez slinavk. Največ supragingivalnega zobnega kamna zato nadjemo ob izhodiščih večjih žlez slinavk.

 

               
     zobni kamen - prej                                                                            zobni kamen - potem

 

SUBGINGIVALNI ZOBNI KAMEN

Subgingivalni kamen je neviden, zaznamo ga s sondiranjem, viden je na rtg posnetku. Če dlesen umaknemo, tako da popihamo v žep oz. jo odmaknemo z inštrumentom, se vidi rjavkasta do črna kalcificirana trda masa s hrapavo površino.

 

ZDRAVLJENJE

Zobni kamen je potrebno ostraniti pri zobozdravniku, in sicer s pomočjo ultrazvočnega čiščenja ter s peskanjem zob. Pogostost odstranjevanja je različna od posameznika do posameznika. Pri nekaterih lahko zobni kamen čistimo na 3 mesece, priporočeno odstranjevanje je v obdobju 1 leta.Dobrodošli
Osebje
Cenik
Članki
intranet